Göz kapağı, göz kapağı düşüklüğü (pitozis) vegöz kapağı estetiği amacıyla yapılan cerrahi ameliyatların tümüne verilen isimdir.
Üst ve alt kapakların temel işlevi gözün dış etkenlerden korunmasını sağlar. Bu nedenle göz kapaklarımızın sağlıklı görünümü estetik açıdan önemli olduğu gibi işlevini sağlıklı bir biçimde yerine getirebilmesi için de kişinin sağlıklı görüş kalitesi açısından önem arz etmektedir.
Üst Göz kapağı düşüklüğü, doğuştan gelen bir problem olabileceği gibi daha sonra da ortaya çıkabilir. Göz kapağı düşüklüğü doğuştan gelen bir problem ise kişi de göz tembelliği oluşmasına sebep olabilmektedir. Sonradan ortaya çıkan Göz kapağı düşüklüğü kişinin estetik görünümünü ve görme kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, bu tarz problemlerin giderilmesine yönelik olarak hem estetik açıdan hem de yaşanacak kaliteli görme kusurlarının giderilmesi için uygulanmaktadır.
Kişinin iş hayatında, sosyal yaşamında ve iletişiminde göz teması çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu sebepten ötürü estetik bir unsur olarak göz çevresi görünümü birçok kişi için hassas olabilmektedir. Çünkü kişide yaşlanmanın ilk belirtilerinin başladığı bölgelerden biri göz ve göz çevresidir.
Göz kapağı ameliyatı kişinin daha genç bir görünüm elde edebilmesi adına alt, üst kapak bölgesi ve çevresine yapılan cerrahi müdahalelerin tümünü kapsamaktadır. Genellikle 35-40 yaş sonrasında bu bölgede sarkma, kırışıklık ve çeşitli yığılmalar görülmektedir. Bu durum kişinin canlı ve genç görünümü yerine daha yorgun bir görünüme sahip olmasına neden olmaktadır. Alt ve üst kapak için yapılan farklı müdahaleler ile göz çevresinde ki problemlerin tamamı giderilebilir. Göz kapağı operasyonu bazı durumlarda daha genç kişilere de uygulanabilir.
KONU BAŞLIKLARI
Göz Kapağı Ameliyatı Nedir?
Blefaroplasti Neden Yapılır?
Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Badem Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kaş Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göz Kapağındaki Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Göz Kapağı Ameliyatı Nedir?
Göz kapağı ameliyatı tıp literatüründeki blefaroplasti adıyla bilinir. Kişinin yaşlanmasına bağlı olarak gözün alt ve üst kapaklarında meydana gelen sarkmaların dışında, çeşitli dış etkenler, genetik sebepler veya enfeksiyonlar nedeniyle de oluşan ve kişiye estetik dışı gelen tüm unsurların giderilmesi amacıyla yapılan bir grup tıbbi prosedürlerin tamamını kapsamaktadır.
Uygulanan bu prosedürlerin bir kısmı ameliyathane ortamında yapılırken bir kısmı ise ameliyatsız olarak muayenehane ortamında da yapılabilir.
Alt ve üst kapakların gerçek işlevi ve estetik görünümüne yönelik yapılan ameliyatlar şunlardır:
Üst kapak düşüklüğü ameliyatı,
Alt kapak için yapılan estetik amaçlı ameliyatlar,
Üst kapak için yapılan estetik amaçlı ameliyatlar,
Blefaroplasti Neden Yapılır?
Göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti), alt veya üst kapaklarda görme kalitesini etkileyecek bozulmalar dışında yapılan, estetik amaçlı cerrahi müdahalelerin tamamına verilen isimdir.Göz kapağı estetiği, oküloplastik cerrahinin en sık uygulanan alt dallarındandır.
Özellikle kişinin yaşına bağlı paralel olarak elastik yapısını kaybetmeye başlayan ve gevşeyen ciltte sarkmalar ve kırışıklıklar meydana gelmektedir. Bunlar dışında gözlerin alt kapaklardaki yağlanması ve öne doğru fışkırması ile birlikte torbalanmalar da görülmektedir. İstenmeyen bu görüntülerin tamamı göz kapağı ameliyatı ile düzeltilebilmektedir.
Doğal bir süreç olan yaşlanma dışında, göz kapakları veya çevresinde güneş ışınlarına maruz kalma, uyku düzenin bozukluğu, aşırı alkol, sigara kullanımı, hava kirliliği gibi etkenler nedeniyle görünümde bozulma ve yaşlanma sürecinin hızlanması gibi faktörler ortaya çıkmaktadır.
Tıp literatüründeki adı blefaroplasti olan bu operasyonlar ile alt ve üst kapakta ortaya çıkan yaşlanma, travma, genetik ve enfeksiyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkan estetik dışı görünümün giderilmesi veya kişinin kendisini daha genç bir görünüme kavuşturmak istemesi için uygulanmaktadır.
Blefaroplasti uygulamalarında, sarkmalar, kırışıklık, göz altı torbalanmaları ve göz kenarındaki çizgilerin oluşumu ayrıca üst kapak veya kaş bölgesinde genellikle yaşa bağlı olarak meydana gelen düşüklüklerin giderilmesi ayrıca kaş kaldırma gibi işlemler çeşitli cerrahi müdahaleler ile gerçekleştirilebilir. Göz kapağı estetiği uygulamaları sonrası, hastaların daha genç ve sağlıklı bir görünüm elde etmesi amaçlanır.
Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göz kapağı ameliyatı uygulaması kararı öncesinde hastayı göz doktoru farklı tetkikler yaparak değerlendirir ve sonrasında hangi yöntemin uygulanacağına karar verilir.
Göz kapağı ameliyatı uygulamaları daha çok cerrahi müdahale öncesinde yapılan ölçümler doğrultusunda, kapak üzeri ve çevresinde çizimler yapılmasıyla başlar. Bu noktada ameliyat sürecini alt ve üst kapak için ayrı ayrı ele almak önem arz eder.
Üst Göz Kapağı Ameliyatı:
Üst Göz kapağı ameliyatı söz konusu olduğunda, operasyon öncesi hastanın sadece cilde mi yoksa cilt alt dokusuna mı müdahale edileceği belirlenir ve buna göre işleme alınır. Ayrıca ilk olarak yağ torbalarının ve bunların çökme ile fıtıklaşma alanlarının belirlenmesi, bu durumlara eşlik eden gözyaşı bezesinde sarkma olup olmadığı ve üst kapak düşüklüğünün varlığı ile birlikte bu düşüklüğe eşlik eden kaş düşüklüğünün varlığı önceden tespit edilmelidir. Bu tespitler sonrası ameliyat için detaylı plan yapılır.
Ameliyat aşamasında ise önceden farklı çizimler, ölçümler ve işaretlemelerle operasyon yapılacak alan belirlenir. Cerrahın planı çerçevesinde doku alımı gerçekleştirilir. Cerrah tarafından gerekli görüldüğü taktirde göz kapağı düşüklüğü, gözyaşı bezi sarkmaları ve kaş düşüklüğü eşzamanlı olarak aynı seansta işleme alınabilir.
Üst göz kapağı estetiği sonrası, ameliyat izinin görülmemesi amacı ile üst kapak katlanma çizgisinden yapılan kesiler, estetik dikişler ile kapatılmaktadır.
Alt Göz Kapağı Ameliyatı:
Alt göz kapağı ameliyatı söz konusu olduğunda, genellikle koyu göz altı halkaları, torbalar ve alt göz kapağında ki sarkmalara yönelik olarak uygulanmaktadır. Operasyon öncesinde yapılan gerekli incelemede alt torbalanmanın nedeni, alt kapağı tutan çeşitli yapılardaki olası gevşeklikler, kapak ve göz arasındaki ilişki veya gözyaşı boşaltım siteminin durumu detaylı bir şekilde incelenir. Ayrıca “alt göz kapağı ameliyatı sırasında müdahale edilmesi gereken farklı bir durum var mı?” diye sorgulanmaktadır. Detaylı inceleme sonunda hastaya uygulanacak operasyonun temel niteliklerine karar verilir.
Alt göz kapağı ameliyatı yapılırken, kapak içerisinden açılan kesiler ile yağ yastıkçıklarının alınması veya yer değiştirmesi yapılır. Farklı olarak cerrah gerekli gördüğü taktirde cilt derisine de müdahale edebilir. Ameliyat sonrası ilk günlerde hafif bir ödem yaşanabilmektedir.
Operasyon sonrasında, ameliyat izinin belli olmaması amacı ile kapak katlanma çizgisinden yapılan kesiler, estetik dikiş ile kapatılmaktadır.
Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz kapağı düşüklüğü, üst kapağın normal seviyeden daha düşük olması ile oluşur. Göz kapağı düşüklüğü nedeniyle gözler daha kısık bir hal alır, doğuştan gelen göz kapak düşüklüğü ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Göz kapağıdüşüklüğünün yaşlanma dışındaki temel sebebi bu bölgedeki kaslarda oluşan bozukluklardır. Bu bozukluk doğuştan da ortaya çıkabilmekteyken sonradan da görülebilmektedir.
Göz kapak düşüklüğü eğer gözün tek bir tarafında ise bu taraf diğerine göre daha iri görülmektedir. Eğer kapak düşüklüğü her iki tarafta ise kişide yorgun ve uykusuz bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Düşüklük arttıkça kişide göz yorgunluğu da artacağından görme kalitesi ciddi oranda etkilenmektedir.
Üst göz kapak düşüklüğü oluşumuna göre temel olarak ikiye ayrılmaktadır.
Doğuştan Gelen Kapak Düşüklüğü:
Konjenital pitozis olarak da bilinen doğuştan gelen göz kapak düşüklüğü daha anne karnında iken çocuğun gelişim evresinde üst kapağın kaldırılması işlevini sürdüren leytor kasının sert ve elastik olmayacak biçimde gelişmesinden kaynaklanır. Bu tarz kapak düşüklüğü göz bebeğinin önünü kapatarak çocukluğun ilk evrelerinde göz tembelliği gelişimine sebep olmaktadır. Bu tür durumlarda erken teşhis ile vakit kaybetmeden tedaviye başlanması önem arz eder.
İlerleyen Yaşlarda Ortaya Çıkan Kapak Düşüklüğü:
İlerleyen yaşlarda ortaya çıkangöz kapak düşüklüğünün en yaygın sebebi ise yaşlanmaya bağlı olarak cildin esnekliğini kaybetmesidir. Bu sebep dışında aşağıdaki nedenler de ilerleyen yaşlarda kapak düşüklüğüne sebebiyet vermektedir:
Uzun zaman kontakt lens kullanımı sonrası,
Çeşitli travmalar sonucu,
Üst kapakta baş gösteren kitle gelişimi,
Çeşitli kas hastalıkları sonucu,
Kapak düşüklüğü ilerleyen yaşlarda bile ortaya çıksa müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göz kapak düşüklüğü ameliyatı, düşüklük sistemik nedenlerden kaynaklı değilse tek kalıcı tedavi yöntemidir. Pitozis teşhisi koyan göz doktoru levator kasının fonksiyon kaybı derecesine göre aynı zamanda yapılacak operasyon yöntemi de belirlenir. Kasın fonksiyonu mevcut ama bu fonksiyonun düzeyi yetersiz ise kası güçlendirici bir yöntem tercih edilir. Eğer kasın fonksiyonu hiç yoksa askı yöntemi ile göz kapağı ameliyatı yapılmaktadır. Askı ameliyatı üst kapağın kaldırılması ile sonuçlanan bir uygulamadır.
Kas fonksiyon derecesi dışında, gözün bakış yönünün hareket derecesine ve gözyaşı fonksiyonuna göre de farklı cerrahi müdahaleler uygulanabilir. Ameliyat sonucunda hastada estetik bir iyileşmenin yanı sıra fonksiyonel bir iyileşme de sağlanmaktadır.
Göz Kapağı düşüklüğü ameliyatı hasta yetişkin ise lokal anestezi ile, eğer hasta çocuk yaşlarda ise genel anestezi altında yapılmaktadır. Hastalar aynı gün taburcu edilmektedir.
Badem Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Badem göz ameliyatı, göz kapakları ve çevresindeki yaşlanma belirtilerinin giderilmesi ve kişinin gözlerinin daha çekik bir görünüme kavuşmasını sağlayan göz kapağı estetiği işlemidir.
Badem göz ameliyatı, yorgun bakışlara sahip, küçük gözlü kişiler ile birlikte daha genç ve canlı bir görünüme kavuşmak isteyen birçok kişiye uygulanabilmektedir. Lokal anestezi altında ve ameliyathane ortamında yapılan operasyon ortalama olarak 45 ile 60 dakika civarında sürmektedir. Operasyon öncesinde alt veya üst kapakta bir problem varsa önce bu problemin giderilmesi ve daha sonra badem göz ameliyatı uygulaması yapılır. Ameliyat yakın bölgeye uygulanacak farklı estetik müdahalelerle birleştirilerek aynı anda yapılabilir.
Kaş Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kaş şeklimiz, bakışlarımıza anlam katan, tamamlayıcı nitelikte bir etkiye sahiptir. Kaşlarımızın şekli doğuştan gelen bir niteliğe sahip olsa da zamanla yaşanabilen kaş altı dokusundaki değişimler ve geçirilen çeşitli hastalıklar ile yaralanmalar kaşlarda düşüklüğe neden olabilmektedir. Bu düşüklük estetik görünümü olumsuz yönde etkileyebileceği gibi kişinin görüş kalitesinde de bozukluklara neden olabilmektedir.
Kaş kaldırma ameliyatı ile kişinin hem estetik görünümüne olumlu bir şekilde müdahale edilebilmekte hem de görme fonksiyonunun iyileşme süreci için katkıda bulunulabilmektedir.
Çok sayıda ameliyatlı ve ameliyatsız kaş kaldırma yöntemi mevcuttur. Kullanılacak yönteme, kişinin anatomik yapısı ve ihtiyaçları doğrultusunda karar verilmektedir. Ayrıca kaş kaldırma ameliyatları, kapak kaldırma ameliyatları ile de kombine edilebilmektedir.
Göz Kapağındaki Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Alt ve üst göz kapaklarında yaşlanma belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren kişiye yorgun ve donuk bir ifade verir. Bu belirtilerin kişide erken yaşlarda ortaya çıkması ise kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine sebebiyet verir.
İnsan cildi elastik bir yapıya sahip olsa da genetik, çevresel veya yaş gibi sebeplerden dolayı cilt zaman içerisinde elastik yapısını kaybedebilir. Cildin elastik yapısını zamanla yitirmesinin sebebiyet verdiği yüzdeki gerginliğini yitirmiş fazla derinin bir kısmı alt ve üst kapak veya çevresinde toplanabilmektedir.
Ayrıca üst kapaktaki deri bollaşması üst kapak düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı yaşlanmanın ilk belirtisi göz kapakları ve göz çevresinde görülür.
Alt ve üst göz kapağında sıklıkla görülen yaşlanma belirtileri şunlardır:
Göz kenarındaki kaz ayağı adı verilen çizgilerdeki belirginleşme
Göz altı torbalarının ortaya çıkması
Göz altındaki deride olan renk değişimleri
Üst kapakta yaşanan düşüklük
Alt ve üst kapak derisinde sarkmaların ve kırışıklıkların oluşumu
Yüzde ve bakışlarda beliren yorgunluk ifadesi
Göz kapağı ameliyatı yöntemleriyle bu belirtiler giderilebilmektedir.