Randevu Hattı

0312 316 43 43

Bize Yazın

info@ankasugoz.com

Yaşlılarda katarakt ameliyatı riskli midir?

İçerik giriniz

Katarakt Nedir?

Katarakt her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte, genelde yaşlılarda görülen ve göz içinde doğuştan sahip olduğumuz merceğin bulanıklaşması ve buna paralel görmenin bulanıklaşması ile karakterize bir hastalıktır. Yazımıda yaşlılarda katarakt konusunu işleyeceğiz.

Merceğimizin içindeki bir takım yapıtaşları vardır bunlardan en önemlileri proteinler ve sudur.

Gözdeki proteinler, merceğin retinaya net görüntüler göndermesini engelleyen kümeler oluşturduğunda ya da yapısal değişime uğradığında katarakt başlar.

Yaşla birlikte lensin su içeriği azalırken suda çözünmeyen lens proteinlerinin (albuminoid) miktarı artar. Lens sertleşir, esnekliği (uyumun yaşla azalması) ve saydamlığı azalır. Yaşla lensin saydamlığının azalması aslında normal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır.

Yaşlılarda Katarakt Belirtileri

Yaşlılarda katarakt belirtileri, yaşa bağlı ve diğer tıbbi durumlar lens içindeki dokuların parçalanmasına ve kümelenmesine neden olarak lens içindeki küçük alanları bulanıklaştırır. Katarakt gelişmeye devam ettikçe, bulutlanma yoğunlaşır ve merceğin daha büyük bir bölümünü içerir. Katarakt, görüntünün mercekten geçerken dağıtıp bloke ederek keskin şekilde tanımlanmış bir görüntünün retinanıza ulaşmasını engeller. Sonuç olarak, görüşünüz bulanıklaşır.

Yaşlılarda Kataraktın Tedavisi Nasıldır?

Genç ve orta yaşlılarda olduğu gibi, yaşlılarda da kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Bulanıklaşmış olan mercek alınır yerine aynı işlevi görecek yapay bir mercek takılması gerekir. Yaşla beraber oluşan kataraktlarda da aynı şekilde hastanın bulanıklaşmış doğal merceği alınır ve yerine yeni yapay mercek takılır. Takılacak bu merceğin cins hastanın isteği ve hekimin muayenesi sonucunda karar verilir.

Yaşlılarda Görülen Kataraktın Riskleri Var Mı?

Gençlerde hatta çocuklarda bile görülen katarakt rahatsızlığı ile yaşlılarda görülen kataraktın tedavisi aynı teknikle yapılır. Yaşlılarda görülen kataraktın zamanlamasını belirlemek biraz hastanın insiyatifine kaldığı için ameliyat zamanlamasında bazen gecikmeler olabilmekte ve katarakt ne kadar çok gecikirse ameliyatta o kadar zorlanılmaktadır.

Normalde planlanan ideal ameliyat zamanlaması orta düzey katarakt dediğimiz evredir. Hastanın korkusu ile daha da geciktirilmiş evre kataraktlarda gözde ameliyat sırasında geçen süre uzamakta, süre ne kadar uzarsa göze ameliyat travması o kadar fazla olmakta buna paralel hastanın iyileşmesi bir o kadar uzun sürmektedir.

Yaşlı hastalarda gençlerden farklı olarak en büyük problem zamanlamanın bazen gecikmesi buna paralel risklerin artmasıdır. İleri yaş grubundaki hastalarda şeker gibi yara iyileşmesini geciktiren bir takım rahatsızlıklar da eklenebildiği için ameliyat iyileşmesi biraz daha gençlere göre zor olabilmektedir. Ancak bunların hiçbiri ameliyat açısından yaşlılarda ameliyat riskleri daha fazladır denebilecek boyutta istatistiksel anlamlı veriler şeklinde bilgiler değildir.

Yaşlılarda bilinen bilimsel bir gerçekle, kornea endotel sayısı yaşla birlikte her sene azalmaktadır, bu da ameliyat sırasında kornea endoteli ile basit bir temasla bile korneada su toplaması ödem meydana gelem riskini artırmaktadır. Ancak zamanlaması geciktirilmemiş kataraktlarda, ameliyat süresi çok uzamadığı sürece, tecrübeli ellerde endotel koruyucu viskoelastik maddeler kullanılarak bu risk önlenmektedir.

Yorumlar (0)



Whatsapp
Tıkla Ara