Körlüğe Neden Olan Hastalıklar

Randevu Hattı

0312 316 43 43

Bize Yazın

info@ankasugoz.com

Körlüğe Neden Olan Hastalıklar

Körlük Ne Demek?

Körlük gözün görme fonksiyonunu yapamaması demektir. Ancak tam körlükten bahsedilen kişinin ışığı dahi görememesi gece gündüz ayrımını o gözde yapamaması demektir.

Kısmen körseniz, görmeniz günlük işlerinizi zorlaştıracak kadar azalmıştır, sınırlı görüşünüz vardır. Örneğin, görme bulanıklığı veya nesnelerin şekillerini ayırt edemiyor olabilirsiniz. Tam körlük, ışığı dahi hiç göremeyeceğiniz anlamına gelir.

Yasal körlük, fazlasıyla azalmış görme anlamına gelir. Yasal körlük, kişinin iyi gören gözünde gözlük veya kontakt lensle düzeltmeye rağmen yüzde 10’dan az görme veya 20 dereceden daha dar bir görme alanı olarak tanımlanır.

Görme yeteneğinizi aniden kaybedilmesi acil müdahale gerektirir, görmenizin geri gelmesini beklemeyin. Körlüğünüzün nedenine bağlı olarak, acil tedavi, görüşünüzü geri kazanma şansınızı artırabilir. Tedavi, ameliyat veya ilaç kullanımını içerebilir.

Körlük Belirtileri

Eğer tam olarak körseniz ışık dahil hiçbir şeyi göremezseniz. Eğer kısmi körlük düzeyinden bahsediyorsak kişilerde bulanık görme, şekilleri ayırt edememe, sadece gölge görme, gece körlüğü, yada tünel görüş dediğimiz bir borunun içinden bakıyormuş gibi görme kalması da kısmi körlük belirtileridir.

Bebek yada çocuklarda körlük belirtileri ise; aşırı ışık hassasiyeti, gözlerini bir objeye odaklayamamak, 6 ayını doldurmuş bir bebekte gözlerin paralelliğini koruyamaması ve istemsiz göz titremeleri olması, sürekli aşırı akıntı, gözbebeğinin dıştan görünümü siyah olması gerekirken beyaz gözükmesi olarak sıralanabilir.

Körlüğe Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Körlüğe neden hastalıklar şunlardır;

  1. Glokom (göz tansiyonu hastalığı),
  2. Sarı nokta hastalığı
  3. Ani atardamar tıkanıklıkları,
  4. Katarakt,
  5. Görme siniri iltihapları,
  6. Göz siniri yada retina tümörleri,
  7. Endoftalmi,
  8. Tam kat göz yaralanmaları.

1- Glokom

Görsel bilgiyi gözden beyne taşıyan görme siniri üzerinde hasar meydana getirir ve tedavi edilmediğinde kalıcı körlükle sonuçlanır. Daha detaylı bilgi için tedavilerimiz menüsünden Glokom bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

2- Sarı Nokta Hastalığı

Genelde yaşlıları etkiyen bu hastalık retinada sarı nokta dediğimiz görme hücrelerinin en yoğun olduğu bölgede hastalık meydana gelerek bakılan obje üzerinde siyah bir leke oluşmasına ve kırık eğri büğrü görmeye neden olur. Hastalık ilerledikçe siyah leke giderek büyür ve kişinin sağlıklı görmesini imkansız hale getirir.

3- Ani Atardamar Tıkanıklıkları

Merkezi ana damarlar tıkandığında retinanın beslenmesi bozulur ve beslenemeyen retina görme yeteneğini kaybeder.

4- Katarakt

Tedavi edilebilir körlük nedenlerinin başında gelmektedir. Tedavisi ameliyattır. Tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanır. Detaylı bilgi için tedavilerimiz menüsünden katarakt bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

5- Görme Siniri İltihapları

Bir kısmı tedavi edilebilir ancak tedaviye yanıt vermeyen yada tedavi edilmekte geç kalınan olgularda geçici yada kalıcı görme kaybına neden olur.

6- Göz Siniri yada Retina Tümörleri

Bir kısmı tedavi edilebilir ancak tedavi edilemeyen bir grup hastada kalıcı körlük nedenidir.

7- Endoftalmi

Gözün tüm tabakalarını etkileyen enfeksiyondur. Tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanır.

8- Tam Kat Göz Yaralanmaları

Gözün tüm tabakalarını özellikle görme sinirini ilgilendiren ciddi yaralanmalarda körlük nerdeyse kaçınılmazdır.

Körlük İçin Risk Grupları

  • - Sarı nokta hastalığı yada glokomu olanlar,
  • - Kontrolsüz şeker hastalığı olanlar,
  • - Beyin kanaması geçirip görme merkezi etkilenmiş kişiler,
  • - Prematüre doğmuş ve yoğun oksijen tedavisine maruz kalmış bebekler,
  • - Yanıcı kimyasal maddelerle keskin aletlerle kontrolsüz çalışan bireyler.


Whatsapp
Tıkla Ara