Göz kapağı vücuttaki diğer dokulardan çok daha hassas bir bölgedir. Göz kapağını açan ve kapayan kas, yağ dokuları, gözyaşı bezi, cilt ve destek dokularından oluşur. Oküloplasti ve orbita cerrahisinde, genel göz sağlığının korunmasına hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Cerrahi girişimlerin tümünde sağlam dokuların zarar görmemesi ve sadece gerekli yere müdahalenin yapılması çok önemlidir. Yapılacak operasyonun göz kapağı anatomisini ve estetik cerrahi ilkelerini bilen oküloplasti cerrahisi eğitimi almış yüksek vaka deneyimine sahip göz doktorları tarafından gerçekleşmesi büyük önem taşımaktadır.
Üst göz kapağında fazlalık, sarkma, gözde ağırlık, yorgun, üzgün ve olduğundan yaşlı gösteren bir ifade olduğunda üst göz kapağı estetiği; alt göz kapağında yine gevşeme, sarkma, torbalanma olduğunda alt göz kapağı estetiği düşünülebilir.
Üst göz kapağı ve alt göz kapağındaki deformasyonlar kişinin göz sağlığını, ruh sağlığını ve estetik görüntüsünü tehdit eder boyuta gelmişse, bu bireylerin gecikmeden göz kapağı estetiği yaptırmalarını öneriyoruz. Ayrıca ailesinde göz kapağı sorunu olanlar, doğuştan göz kapağı düşüklüğü olanlar, sık sık ağlayarak göz çevresini deforme edenler, göz çevresi cilt yapısı hassas olanlar risk grubundadır.
Çok çeşitli nedenlerle yetişkinlerde göz kapağı düşüklüğü olmaktadır. Bunları kapağın anatomik yapısına göre sınıflandırmak mümkündür.
Göz kapağını kaldıran kasın gücünün azalması: Mitokondriyal miyopati, okülofaringeal müsküler distrofi ve miyotonik distrofi gibi eksternal oftalmopleji yapan hastalıklarda göz hareketleri ile birlikte göz kapağının hareketleri de bozulduğu için hastalar kapaklarını açmakta zorlanırlar. Hastalığın evresine göre hastaların görmelerini sağlayacak cerrahi tedavi yöntemleri mevcuttur.
Sinir-kas kavşağını etkileyen hastalıklar: Bunlar içerisinde Myastenia Gravis hastalığı oldukça önemlidir. Kapak düşüklüğünün gün içerisinde giderek artması en tipik özelliğidir. Birlikte çift görmede olabilir. Tedavisi çoğunlukla medikaldir. Nadiren cerrahi tedaviye gerek duyulur. Sinir-kas kavşağını etkileyerek göz kapağı düşüklüğü yapan diğer bir sebep ise göz çevresine yapılan botulinum toksini enjeksiyonlarıdır. Yanlış uygulama geçici olarak kapak düşüklüğüne neden olabilir.
Göz kapağını kaldırmayı sağlayan sinirin (nörojenik) bozuklukları: 3.cü sinir göz kapağını kaldırmamızı sağlamaktadır. Felcinde göz kapağı düşüklüğü ile birlikte göz hareketleri de bozulduğu için hastanın kapağı kaldırıldığında çift görmeden şikayet eder. Diyabet, hipertansiyon, anevrizma, tümör ve travma gibi sebeplerle göz kapağında nörojenik düşüklük olabilir. Diyabet ve hipertansiyon 3 ay içerisinde kendiliğinden düzelen ağrısız kapak düşüklüğü yaparlar. Tedavi önerilmez. Anevrizma nedeni ile oluşan 3. Sinir felci ağrılı olmaktadır. Anevrizma ve tümör gibi nedenlerle ptozis olduğunda sebebe yönelik müdahale acilen yapılmalıdır. Travma sonrası gelişenlerde tedavi için en az 6 ay beklenmelidir. Bir çoğu geçici felce bağlı olduğu için kendiliğinden düzelmektedir.
Kasın tarsa yapıştığı kısmının uzaması veya ayrılması (Aponevrotik ptozis): Yetişkinlerde en sık görülen kapak düşüklüğü sebebidir. Kasın tars adını verdiğimiz destek dokuya yapışmasını sağlayan elastik olmayan uç kısmı (aponevroz) çoğunlukla göz kapağında yaşlanmanın etkisi ile ya uzayarak yada birleştiği yerden ayrılarak kapak düşüklüğüne neden olur. Ayrıca travma, uzun süreli kontakt lens veya protez kullanımı gibi sebeplerle de aponevrotik ptozis oluşabilir. Cerrahi tedavi ile bu durumu düzeltmek mümkündür.
Mekanik sebeplerle göz kapağının düşmesi: Tümör, ödem veya enfeksiyon gibi göz kapağını ağırlaştıran sebepler veya hareket etmesini engelleyen nedbe dokuları göz kapağında düşüklüğe neden olurlar. Bu sebeplerin ortadan kalkması ile kapağın düşüklüğü düzelmektedir.
Göz kapağının yalancı düşüklüğü: Gözün doğuştan küçük olması (mikroftalmi) veya hiç olmaması (anoftalmi), ameliyatla alınmış olması, uygun olmayan protez kullanımı, aşağı doğru kayması, orbita yaralanması (blow-out kırığı) gibi sebepler göz kapağının düşük görünmesine neden olurlar. Düşük görünmeye neden olan etken düzeltildiğinde göz kapağı da yükselecektir.
Doğuştan olmayan göz kapağı düşüklüğünü yapan birçok hastalık olduğu için tedaviden önce sebebin araştırılması gerekir. Bunun için hastanın öyküsü, göz muayenesi, göz kapağı ölçümleri, gerekirse orbita ve beyin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirme ve nöroloji konsültasyonu istenir. Eski resimleri sebebin tespit edilmesine yardımcı olabilir. Kapağın düşmesine neden olan etken ortadan kaldırıldığında kapak da düzelmektedir. Travma söz konusu ise en az 6 ay beklenmeden cerrahi olarak kapak kaldırılmamalıdır. Aponevrotik ptoziste tedavi cerrahidir.
Lokal anestezi altında yapılır. Genel anesteziye gerek yoktur. İki taraflı düşüklük varsa iki kapağın ameliyatı eşzamanlı olarak yapılır. Kapağın yüksekliği ameliyat sırasında ayarlanır. Hastalar aynı gün evlerine dönerler. Arzu edilen kapak yüksekliği elde edilmemiş ise birkaç gün içerisinde revizyon ile simetrik görünüm elde edilir.
Yorumlar (1)
Arzu Güreş
ANKASU Göz Hastanesi iyiki var ÜST GÖZ KAPAĞI (2gözi çin) operasyon oldum. Benim gibi çok araştıranlara fikir amaçlı yardımcı olmak adına yazmak istedim Operasyonu yapan HÜLYA Hocam'a ve yardımcılarına ayrıca teşekkür ediyorum. ❤ HÜLYA Hocam ilgisi alakası tatlı dili için ve neler yapmam gerektiğini, ilaçlarımı nasıl kullanıcağımı, bu süreçte neler olacağını hiç sıkılmadan güler yüzle tekrar,tekrar anlattığı için TEŞEKKÜR ediyorum❤ O pozitif enerjiyi alınca nasıl başladı bitti bende anlamadım VEEE Kurucusu başta olmak üzere tüm çalışanları Doktorundan hemşiresine,sekreterinden hizmetlisine varana kadar güler yüz,hizmet,saygı ve temizliği MÜKEMMEL Çalışanlar ve DOKTORLARIN hepsi kaliteli başarılı seçilmiş gibi İYİKİ ANKASU daha ne olsun