Katarakt Hakkında Bilinmeyenler

Randevu Hattı

0312 316 43 43

Bize Yazın

info@ankasugoz.com

Katarakt Hakkında Bilinmeyenler

Katarakt nedir?
 Katarakt gözümüzdeki doğuştan itibaren bulunan lensin genellikle yaşın etkisi ile saydamlığını kaybetmesidir. Gözümüzün içindeki lens kristal proteinler oluşmakta ve normalde esnek ve saydam yapıdadır. Yaş ilerledikçe lens içeriğindeki proteinler bozulur, esnekliğini kaybeder ve sisli hale gelir.
Katarağı olan hastalar genelde kirli bir pencereden veya buzlu camdan bakıyor gibi hisseder. Katarakt zamanla ilerledikçe görme daha da azalır ve hastalar günlük faaliyetlerini yapamaz hale gelir.
Recognizing the Early Signs of Cataracts: Eldorado Vision & Optical:  Optometrists

Katarakt tipleri nelerdir?
Birçok katarakt çeşidi bulunmaktadır. Başlıcalarını sıralayacak olursak
     Yaşa bağlı katarakt; En sık görülen katarakt çeşididir. Yazımızın devamında detaylıca açıklanmaktadır.
     Pediyatrik katarakt; Bebek ve çocuklarda görülen katarakt çeşididir. Bebekler katarakt ile doğabilir veya belli bir süre sonrasında da gelişebilir. Pediyatrik kataraktlar genelde aileseldir ancak sonradan yaralanmalar veya metabolik hastalıkla gibi başka sebeplere bağlıda gelişebilir. Pediyatrik kataraktlar göz tembelliği riski nedeni ile en kısa sürede tedavi edilmelidir. Doğumdan sonra göz kontrolleri bu açıdan önemlidir.
     Travmatik katarakt; Göz yaralanmalarında sonra gelişen katarakt çeşididir. Bu tür katarağın tedavisi gözün düğer yapılarının da hasar almış olma ihtimalinden dolayı daha zordur ve tecrübeli ellerde tedavi edilmeleri gerekir.


Yaşa bağlı Katarağın çeşitleri nelerdir?
Birçok yaşa bağlı katarakt çeşidi bulunmaktadır. İsimleri genellikle lensin neresinde geliştiklerini göstermektedir. Bu katarakt çeşitlerinden yalnızca biri görülebileceği bibi birkaçı beraber de görülebilir. En sık görülen üç çeşidi şunlardır.
    Nükleer katarakt; Lensin merkezinde gelişen katarakt çeşididir. Genellikle miyopiye sebep olur. Hastaların miyop numarası katarakt ilerledikçe yükselir ve yakını daha iyi görmeye başlarlar. Ancak uzak görme bu oranda giderek bozulur. Tedavi edilmediğinde katarakt daha da ilerler ve görme tamamen düşer.
    Kortikal katarakt; Lensin kenarlarında başlayan katarakt çeşididir. Başlangıçta hasta hiçbir şey hissetmez. Damlalı muayene ile daha detaylı görülebilir. Zamanla kenarlardan merkeze ilerler ve görmede azalmaya sebep olur.
    Arka Kapsüler Katarakt; Lensin arka (retinaya yakın taraf) yüzeyinde gelişen katarakt çeşididir. Nispeten daha genç yaşlarda görülür. Arka yüzeyin kenarlarında iken çok şikâyete sebep olmazlar, muayenede genellikle fark edilirler. Lensin ortasına doğru ilerleme yaptıkça gün ışıgından  rahatsız olma, gece ışıkların dağılması ve bulanık görmeye sebep olur. Uzun süreli kortizon kullanımı genellikle bu çeşit katarağa sebep olur. Katarakt ilerledikçe görme belirgin şekilde azalır.

Katarakt genelde Hangi yaşta başlar?
Gözümüzün içindeki lenste değişiklikler 40 yaşından itibaren başlar. Katarakt gelişimi kişiden kişiye değişmekle birlikte 60 yaşından itibaren artar ve şikâyetler başlar.

Kataraktın belirtileri nelerdir?
    * Bulutlu, puslu, sisli görme
    * Renklerde soluklaşma
    * Güneş ışığı, araba farı veya aydınlatma ışıklarına karşı hassasiyet
    * Işıkların etrafında parlama, dağılma veya halkalar görme
    * Gece görmede zorluk
    * Gözlük numarasında değişme, miyopi numarasının artması
    * Okumak için daha fazla ışığa ihtiyaç duyma, nadiren çift veya gölgeli görme

Katarakt Ağrı yapar mı?
Katarakt ağrılı bir rahatsızlık değildir, ancak ışık hassasiyeti yapabilir.

Katarağa ne sebep olur?
Katarakt yaşlanmanın doğal bir sonucudur ancak bazı genetik ve çevresel faktörler gelişimini hızlandırabilir veya geciktirebilir.

Katarakt risk faktörleri nelerdir?
Çevresel risk faktörleri, medikal risk faktörleri ve genetik risk faktörleri olarak üç gruba ayrılabilir.                                                  
    Çevresel risk faktörleri olarak hava kirliliği, sigara kullanımı, alkol kullanımı, endüstriyel kimyasallar, böcek ilaçları, uzun süreli güneş ışığına maruziyet ve radyoterapi sayılabilir.
    Medikal risk faktörleri olarak, şeker hastalığı veya yüksek kan şekeri düzeyi, göz ameliyatı geçirmiş olmak, kortizon kullanımı ve tavuk karası veya üveit gibi göz hastalığı bulunmak sayılabilir.

Katarakt gelişimi önlenebilir mi?
Katarakt yaşlanma sürecinin bir parçasıdır ancak sigara kullanmamak, güneş gözlüğü kullanmak ve düzenli göz kontrolü olmak gelişim sürecini yavaşlatabilmektedir.

Katarakt teşhisi nasıl koyulur?
Katarakt teşhisini göz hekiminiz, biyomikroskop ile detaylı göz muayeneniz, tıbbi hikayeniz ve görme düzeyinizi değerlendirerek koymaktadır.

Katarakt nasıl tedavi edilir?
 Kataraktın tek tedavi yöntemi cerrahidir. İlaç ya da gözlük ile tedavisi mümkün değildir.  Gözlük kısmen fayda sağlasa bile kısa süre sonra faydasız kalacaktır.  Göz arkanızda, retina ve görme sinirinizde herhangi bir probleminiz yok ise ameliyat sonrası eski görmenize kavuşabilirsiniz.
Katarakt ameliyatı uyutulmadan damla anestezisi ile iğnesiz şekilde uyuşturularak yapılır. Hasta ağrı sızı hissetmez. Ameliyat sırasında saydamlığını kaybetmiş göz içi merceğiniz fakoemülsifikasyon (FAKO) yöntemi ile temizlenerek yerine yapay göz içi merceği kalcı olarak yerleştirilir. Bu yöntem dikişsiz katarakt ameliyatı olarak da bilinmektedir. İşlem yaklaşık 5 dakika kadar sürmektedir.
Ameliyat sonrası hastanede yatmanız gerekmez, 30 dakika kadar dinlendikten sonra evinize dönebilirsiniz. İlk gün bir miktar bulanıklık normaldir. Ertesi gün normal hayatınıza dönebilirsiniz. İlk bir hafta eğilmek ve ağır kaldırmak gibi zorlayıcı aktivitelerden uzak durmak faydalı olacaktır.
laser cataract surgery, phakoemulsification, Mich - Advanced Cataract...

Göz içine takılan yapay göz içi merceklerinin birkaç çeşidi bulunmaktadır.
    -Düz mercekler takıldığında sadece uzak görme net olmakta yakını görmek için gözlük kullanmak gerekmektedir.

    -Yüksek astigmatı olan kişilere torik lensler takılarak astigmat kusuru kalıcı olarak düzeltilebilmektedir.

    -Akıllı lensler takıldığında (iki odaklı veya üç odaklı mercekler) uzak ve yakını gözlüksüz olarak görmek mümkün olmaktadır.



Diyabet hastaları ve tansiyon hastaları ameliyat olabilirimi?
Diyabeti (Şeker hastalığı) ve hipertansiyonu olan hastalar güvenle katarakt ameliyatı olabilir. Şeker hastalarının göz arkası detaylı muayene olmaları göz arkasında başka problemlerin olmadığından (göz arkası ödemi, kanaması gibi) emin olunması gerekmektedir. Hipertansiyon hastalarının tansiyon ilaçlarını sabah alıp gelmeleri daha uygundur. Ameliyat öncesi tansiyon düzeyleri normal ise güvenle ameliyat olabilirler. 

Kan sulandırıcı kullanıyorum, ameliyat olabilir miyim?
Katarakt ameliyatı sırasında herhangi bir damara hasar verilmediğinden kan sulandırıcınızı kesmeden ameliyat olabilirsiniz.


Katarakt ameliyatı güvenli midir?

Katarakt ameliyatı tüm dünyada en çok yapılan ameliyatlardan birisidir. Büyük oranda güvenlidir. Nadiren de olsa enfeksiyon veya retina dekolmanı gelişebilmektedir. Altta yatan diğer göz rahatsızlıkları bu riskleri bir miktar artırabilmektedir. Bu riskler hakkında doktorunuz muayeneniz sonrasında detaylı bilgi vermektedir.


Kliniğimizde son teknolojik cihazlar ve dünya üzerindeki en kaliteli lensler ( premium lensler) kullanılmakta olup tecrübeli hekimlerimiz eşliğinde katarakt ameliyatları uygun fiyatlar ile yapılmaktadır.




 

Yorumlar (0)

Whatsapp
Tıkla Ara