Göze kan oturması neden olur?

Randevu Hattı

0312 316 43 43

Bize Yazın

info@ankasugoz.com

Göze kan oturması neden olur?

Göze Kan Oturması Nedir?
Subkonjonktival hemoraji halk arasında göze kan oturması olarak bilinmektedir. Göze kan oturması gözün beyaz kısmında yer alan konjoktivadaki  ince damarlardan herhangi birinin yırtılması ve içinde taşıdığı kanı gözün beyaz kısmına yayılması ile meydana gelir. Gözün beyaz kısmının üstünü kaplayan bir zar şeklinde olan konjonktiva kanı çok hızlı ememez, bu nedenle kan hapsolur.

Sabah aynaya bakana ve başka biri sizi uyarana kadar subkonjonktival kanamanız olduğunu bile fark etmeyebilirsiniz, çünkü damar yırtılması gözde  genellikle başka herhangi bir belirtiye sebep olmaz, genellikle görmede bulanıklık yada ağrı vs oluşmaz sadece dıştan fark edilen ve sizi rahatsız eden bir görüntü mevcuttur. Kanama saatler içinde yayılarak büyüyebilmektedir.

Göze kan oturması (subkonjonktival) bir kanama genellikle gözünüze bir zarar vermez .  Vücut damarlarında dolayısı ile göz damarlarında basınç oluşturacak herhangi bir olay ki bu ani tansiyon yükselmesi, güçlü bir hapşırma veya öksürük bile olabilir, gözde bir kan damarının yırtılmasına neden olabilir. Ancak en bilinen  sık sebeplerinden biri vücutta ani tansiyon yükselmeleridir. Kişi bazen tansiyon hastası olduğunu bile farkında değildir ve göz hekiminin yönlendirmesi ile tansiyon teşhisi koyulabilmektedir.
Subkonjonktival Kanama (Göze Kan Oturması) Belirtileri Nelerdir?
Göze kan oturmasının en belirgin belirtisi, gözünüzün beyazında kırmız kan görüntüsüdür.  Kanlı görünümüne rağmen subkonjonktival bir kanama görmede herhangi bir değişikliğe, gözünüzden sulanma ve ağrıya neden olmaz. Tek rahatsızlığınız belki batma hissi olabilir. Bazen gözün tamamını kaplayabilmektedir ve böyle durumlarda iyileşme bir ayı bulabilmektedir.

  • Gözün beyaz kısmında kan görünümü,
  • Gözde batma hissi,
  • Göz ağrısı,
  • Nadiren görmede bulanıklık.
Gözde kan oturması neden olur?
Göze kan oturmasının nedeni çoğu zaman bilinmemektedir . Gözün beyazındaki damarlar hassas ve dışarıdan gözükecek şekilde destekten zayıf olduğu için zedelenmeye çok müsaittir. Bu sebeple vücuttaki damar sisteminde dolayısı ile göz damarlarında basınç oluşturacak herhangi bir sebep, gözünüzde küçük bir kan damarının yırtılmasına neden olabilir. (Bunlar: Ani vücut tansiyon yükselmeleri, öğürme, kabızlık,  şiddetli öksürük, güçlü hapşırma, kusma vs.)
Bazı durumlarda, subkonjonktival kanama göze darbe veya yabancı cisim gelmesinden dolayı meydana gelebilmektedir.
Özetle göze kan oturması nedenleri şunlardır;
  • Göz damarlarında basınç oluşturacak herhangi bir sebep (Öğürme, kusma, şiddetli öksürük veya hapşırma, kusma vs.)
  • Ani Yüksek tansiyon,

  • Ani stres veya üzüntü
  • Bazı kan sulandırıcı ilaçlar,
  • Göze yabancı cisim gelmesi,
  • Kan pıhtılaşma bozuklukları.
Subkonjonktival Hemoraji Sonrası Oluşabilecekler Nelerdir?
Subkonjonktival kanamadan kaynaklanan gözde kalıcı hasarı nadirdir. Durumunuz travmaya bağlıysa, doktorunuz başka göz zedelenmesi veya yaralanması olmadığından emin olmak için gözünüzü değerlendirebilir.
Gözdeki kan görüntüsü endişe verebilmekte ancak subkonjonktival kanama genellikle iki hafta içinde kendiliğinden kaybolan zararsız bir durumdur. Sadece belli başlı sistemik rahatsızlıklar açısından hastayı dahiliye kardiyoloji gibi ilgili branşlara yönlendirmek önem taşımaktadır.
Göze kan oturması nasıl geçer? Nasıl önlenir?
Gözünüzdeki kanlanma sonrası göz doktorunuz olası sebepler yönünde değerlendirmeler yapacaktır.
Baş ağrısı eşlik ediyorsa veya zaten hipertansiyonunuz varsa tansiyon takibi isteyip ilaç başlanması veya değişimi yönünden iç hastalıkları uzmanına yönlendirebilmektedir.

Kan sulandırıcı kullanıyorsanız, doz ayarlaması  yönünden doktorunuza yönlendirebilmektedir.

Gözde bir travma veya yabancı cisim gelmesi durumu varsa doktorunuz olası diğer  zedelenmeler yönünden ileri muayene ve tetkik isteyebilmektedir.

Kabızlık var ise tedavisi yönünden ilgili uzmana yönlendirebilmektedir.

Gençlerde daha çok gördüğümüz kusma veya öğürme durumu var ise genellikle ilave bir işleme gerek kalmayıp kendiliğinden geçmesi beklenmektedir.


Whatsapp
Tıkla Ara