Gözde uçuk olur mu?

Randevu Hattı

0312 316 43 43

Bize Yazın

info@ankasugoz.com

Gözde uçuk olur mu?

Gözde uçuk olur mu ?

Gözde halk diliyle uçuk, yani göz Herpes virüs enfeksiyonu, oluşabilir. Göz uçuğu, herpes simpleks virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu virüs genellikle dudak ve burun çevresinde enfeksiyonlara yol açsa da, gözün korneasında, göz kapağında hatta gözün içinde  enfeksiyona neden olabilir.

Herpes virüsü korneayı yani gözün saydam tabakasını tuttuğunda, genellikle bir gözde ağrı, kızarıklık, sulanma, bulanık görme, ışık hassasiyeti gibi belirtilere neden olur.

Herpes enfeksiyonu, zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olan kişilerde veya daha önce herpes enfeksiyonu geçirmiş olanlarda, ağır gribal enfeksiyonlar sonrası daha sık olarak görülür. Herpes enfeksiyonu, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara  ve görme kaybına yol açabilir. Bu nedenle, belirtileri fark edildiğinde bir göz doktoruna başvurmak  ve doktor kontrolünde tedavi olmak önemlidir.

Herpes enfeksiyonu ne kadar sürede iyileşir?

Herpes enfeksiyonu genellikle antiviral  damla krem ve bazen tablet tedavisi ile genellikle iyileşir. Bilinçsiz bir şekilde özellikle kortizonlu damla kullanımı durumu çok daha kötüleştirebilir. Tedavinin doktor kontrolünde olması çok önemlidir.  Tedavi süreci 1 ila 3 hafta sürebilmektedir. Hafif bulanıklık tedavi sonrası kalabilir.

Herpes enfeksiyonu tekrar eder mi?

 İyileşme sonrası Herpes virüsü yüz bölgesinin siniri olan trigeminal sinir köklerinde genellikle uyku halinde kalabilmekte ve bağışıklık sistemi zayıfladığında tekrar enfeksiyona neden olmaktadır. Dolayısı ile ilerleyen dönemlerde tekrarlar görülebilir.

Göz kapağında uçuk (Herpes enfeksiyonu) olur mu?

Göz kapağında uçuk,  herpes simpleks ve diğer benzer bir virüs olan Herpes  zoster tarafından  oluşabilir.

Herpes simpleks virüsüne bağlı enfeksiyon, cilt mukoza birleşim yerlerinde yani genellikle ağız ve burun çevresinde olduğu gibi göz kapağı ve kapak kenarında görülebilmektedir. Kendini su dolu kabarcıklar ve kaşıntı ile belli etmektedir. Lezyonlara karşı özellikle çocuklar çok hassastır.  Kabarcıklara dokunulmamalı ve patlatılmamalı, çocuklardan uzak durulmalıdır.

Fotoğraf açıklaması yok.

Herpes zoster , trigeminal sinirin göz bölgesini içeren bir dalının enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu durumda, göz kapakları da dahil olmak üzere göz bölgesinde Herpes simplexten daha yaygın  uçuk benzeri kabarcıklar, kızarıklık, şişlik, yoğun ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Herpes zoster virüsü, Herpes simplexten farklı olarak, aynı zamanda suçiçeği hastalığına da neden olmaktadır. Suçiçeği geçirdikten sonra virüs sinir hücrelerinde uyku modunda kalır ve bağışıklık zayıfladığında aktive olabilir, bu da zona olarak bilinen enfeksiyonu tetikleyebilir. Ağrı çok belirgin değildir.

 Göz kapağındaki uçuk nasıl tedavi edilir?

Herpes simpleks enfeksiyonuna bağlı uçuk genellikle antiviral kremler  ile kolaylıkla tedavi olmaktadır. Kabarcıklara dokunulmamalı patlatılmamalıdır. Aksi halde üzerine bakteriyel enfeksiyon eklenebilmekte aynı zamanda virüs etrafa yayılabilmektedir.

Herpes zoster enfeksiyonu Herpes simplex enfeksiyonuna göre daha şiddetli seyretmekte tedavi süreci 1 ayı bulabilmektedir.  Tedavide antiviral tablet ve kremler yansıra nemlendirici kremler kullanılmaktadır. Cildiye doktorunun da takibi faydalı olmaktadır.

Göz içine kornea ya yayılım olabileceğinden iyileşene kadar göz doktorunun takibi de önem arz etmektedir.

Yorumlar (0)

Whatsapp
Tıkla Ara